Avrupa Parlamentosu Milletvekili Moritz Körner, 1 Ocak 2022’de Euro’nun 20 yıl aradan sonra yeniden tasarlanmasına ilişkin, Biontech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin fotoğraflarının Euro banknotları üzerinde olmasını önerdi. Alman basını Welt am Sonntag’ın aktardığına göre Körner; “BioNTech’in kurucu çifti Uğur Şahin ve Özlem Türeci gibi önemli Avrupalı figürler yeni euro banknotlarına basılmalıdır. Çalışmaları milyonlarca Avrupalının hayatını kurtardı. Hayatlarının yörüngesi, entegrasyon, ilerleme, girişimcilik, bilimsel mükemmellik ve açık bir göçmen toplumunun potansiyeli hakkında etkileyici bir hikaye” dedi.
Açık bir göçmen toplumunun potansiyelini hepimiz görüyoruz. Türkler olarak ülkemiz içinde ve dışında tarihe geçen ayak izlerimiz hep oldu. Bunun son zamanlarda yaşanan muhteşem bir diğer örneği ise Hollanda’nın henüz kurulan son hükümetinde Türk kökenli 2 kadın bakanın görev yapacak olması. Hollanda hükümetinde Medya ve Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı olan Günay Uslu ve Güvenlik ve Adalet Bakanı olan Dilan Yeşilgöz Zegerius’tan bahsediyorum.
1972 doğumlu Günay Uslu Afyonkarahisar’a bağlı Emirdağ kökenli bir aileden geliyor. Amsterdam Üniversitesi’nde Hukuk ve Kültürel Çalışmalar okuduktan sonra doktora tezini Homeros, Troya ve Türkler üzerine yaptı. Çalışmasında hem Homeros’u hem Osmanlı’yı hem de Türkler’i anlattı.
1977 Tunceli doğumlu Dilan Yeşilgöz Zegerius ise bir teknoloji şirketinde çalıştıktan sonra 32 yaşında siyasi hayatına başladı. Babası Doç. Dr. Yücel Yeşilgöz, henüz Türkiye’deyken 1980 Askeri Darbesinin ardından hapse atılması tehlikesi dolayısıyla 1984 yılında ailesiyle birlikte Hollanda’ya iltica etti. Yücel Yeşilgöz şimdi kriminoloji alanında Utrecht Üniversitesi’nde akademisyenlik yapıyor. Dilan Yeşilgöz Zegerius’un ise sosyo-kültürel bilimler okuduktan sonra, siyasi kariyerini belirleme sürecinde babasının sendikal faaliyetleri etkili oldu.
Yeni yılla birlikte uluslararası ve ulusal basında çokça yankı bulan bu haberleri hepimiz okuduk. Çoğumuz gurur duydu, göğsümüz kabardı. Bravo yorumları, alkışlar ve 100 emojileri sosyal medyayı doldurdu. Bazılarımız ise kendinden bir şeyler buldu. Bu kişiler daha çok yurtdışına gidip hayatını, konumunu belki de yolunu bulmaya çalışan parlak zihinlerdi. Bazıları da nefret söylemleriyle karşıladı bu haberleri. Ülkemizde kalıp burada yapsalardı dendi. Biz niye gurur duyuyoruz ki, Almanya gurur duysun dendi. Sonuçta, mesela Biontech Alman aşısıydı. Genç beyinler kaçıyor diye kıyametler koparıldı. Beyin göçü diyip geçen, ulusalcılığı yanlış anlayan ideallerdi bunlar.
“O”yorum
Ama bir yorum vardı ki çokça reaksiyon topladı ve paylaşıldı. Nefret içeriği gibi duran ama gerçeklerden hiç de uzak olmayan bu yorumu buraya eklemek isterim: “Burada yaşasalardı kimya öğretmeni olarak atanmayı beklerlerdi.”
Çok üzgünüm çünkü gerçekten çok ağır. Gençler ve ‘Türkiye’de en çok gençlere üzülüyorum’ diyen yetişkin kesim de üzülüyor bunlara. Yaralıyor. Umutsuzca umutlanmak, bunu gerçek hayatların gerçek cümlelerinde okuyunca başımıza gelmiş kadar oluyor. KPSS’de alanında Türkiye birincisi olup mülakatta elenerek atanamayan Sultan Fidan’ın tweet’i geliyor aklıma.
“ #mülakatahayır İki yıldır emek verdiğim, gecemi gündüzüme kattığım KPSS’ de, bölümümde 1. Oldum. Alanımda doktora yapıyorum. Hangi kıstasa göre elediniz ? @RTErdogan @tcmeb “diyerek sınav sonucunun ekran görüntüsünü paylaşmıştı Twitter’da.
Herkes bir şeyler için çaba gösteriyor, amacı uğruna emeğini ortaya koyuyor. Emeğin her türlüsü makbuldur, yıldızdır. Ama gösterilen emeklerin sonucunu beklemek / hak etmek de her insan evladının hakkıdır. Bu noktada yapılan haksızlıkların dünya adaletinde ve vicdan nezdinde hiçbir yeri yoktur. Adil bir düzen, herkese hak ettiğini verir. Aynı Özlem Türeli, Uğur Şahin, Günay Uslu ve Dilan Yeşilgöz Zegerius’un hak edilmiş başarıları gibi.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gunay_Uslu
https://tr.wikipedia.org/wiki/Dilan_Ye%C5%9Filg%C3%B6z-Zegerius
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59855700
https://www.instagram.com/p/CYTjd5lL7lf/
https://www.sondakika.com/dunya/haber-babasi-12-eylul-zulmunden-kacti-kizi-hollanda-14641915/