İçeriğe geç

Homeros Araştırmaları Enstitüsü kuruldu!

İlyada ve Odissea destanlarıyla Batı edebiyatının kurucu ismi sayılan ve İzmir yöresinde doğup yaşadığı düşünülen Homeros üzerine uluslararası ve yerel çalışmalar yapmayı hedefleyen Homeros Araştırmaları Enstitüsü, 11 Ekim 2021 tarihinde kuruluşu açıklandıktan sonra ilk toplantısını 3 Aralık 2021 tarihinde Çeşme’de gerçekleştirdi. Toplantıda girişimin kuruluş amacının belirlenmesinin yanı sıra, kurucu üyeler belli oldu ve üyeler ilk kez bir araya geldi.

Homeros Araştırmaları Enstitüsü’nün, Homeros üzerine yurtdışında yapılmış yayınları Türkçe’ye kazandırmak, araştırma konuları ile ilgili kitaplar yayınlamak, konferans ve etkinlikler düzenlemek, akademik çalışmalara destek olmak gibi hedefleri bulunuyor. Enstitünün ilk toplantısında; Yayın Seçici Kurulu, Burs Seçici Kurulu ve Studia Homerica olmak üzere 3 farklı kurul oluşturuldu ve kurulların amaçları ve çalışma yöntemleri belirlendi.

Homeros Araştırmaları Enstitüsü’nün kurucu üyeleri arasında kültür-sanat, arkeoloji, filoloji gibi alanlarda önemli çalışmaları bulunan bilim insanları ve araştırmacılar bulunuyor. Gazeteci yazar Nedim Atilla başkanlığı üstlenirken, Kültürel Miras Danışmanı Yalçın Balcı ise genel sekreter oldu. Troya Kazı Başkanı ve 18 Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ve iletişim uzmanı, gazeteci ve yazar Emeritüs Prof. Dr. Haluk Şahin, kurucu üyeler olarak toplantıya Çanakkale’den katıldı. İlyada ve Odissea’yı Yunanca aslından Türkçe’ye çeviren filolog Doç. Dr. Sema Sandalcı, Arkeolog Doç. Dr. Ahmet Uhri, Bayraklı Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver, Smyrna Antik Kenti Kazıları Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, Arkeolog Emeritüs Prof. Dr. Ersin Doğer, Yeşilova ve Yassıtepe Höyükleri Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, İzmir’in değerli iş insanlarından Dr. Ahmet Güler ve filantrop ve iş insanı Oğuz Aydemir kurucular kurulunu oluşturuyor.

Enstitüdeki gelişmeleri http://www.homerinstitute.org adresinden takip edebilirsiniz.

Paylaş:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir