İçeriğe geç

Bu kış ada cezalı

İstanbul’u dünya kentleri arasında en özel yapan niteliklerden birisi bu “bi misli baha” kentin yazlığıyla kışlığıyla tek kent olmasıydı. 1950 ve hatta 60’larda kışın oturulan Şişli’deki apartmandan mayıs gelince Erenköy’deki köşke taşınanları hatırlarım. Ta Bostancı’ya kadar Kadıköy tarafı “yazlık”lar, plajlar ve açık sinemalarla doluydu. Adalara yazlığa gidenlere de rastlanırdı. Henüz Bodrum, Marmaris ve Bozcaada keşfedilmemişti. Zaten çok uzak ve sapaydı buralar. Hayat İstanbul’daydı.

Bağcılığa dayanan kendine özgü 12 aylık bir takvimi olan Bozcaada’nın turistikleşip kışları bir hayalet mekana dönüşme tehlikesinden pek çok kez söz etmiştim. Ama kaygımın nedeni daha çok yaz bitince İstanbulluların kentlerine dönüp adayı tenha bırakmalarıydı.

Doğrusu ya, adalıların kendilerinin kitle halinde Çanakkale’ye kışlığa gidecekleri aklımın ucundan bile geçmemişti. Romantik kafama göre, adalılar bu ayları birbirlerini görmek, hasret gidermek, geçmiş yazın dedikoduları yapmak ve adanın keyfini çıkartmak için kullanacaklardı!

Ama pek de öyle olmadı. Şu sırada, ikametgahı adada olan, adalı olmakla övünenlerin çoğu Çanakkale’de oturuyorlar. Havalar biraz ısınıp “sezon yaklaşınca” adaya dönecekler.

Kaderin cilvesine bakın: Ada işyeri, Çanakkale ise sayfiye haline geldi!

Olanaklar ve koşullar böyle gerektirdi. Adalıların turizmden nakit para kazanmaları, bağları İstanbullulara arsa olarak satmaları ve aldıkları parayla Çanakkale’de iki üç apartman dairesi alacak hale gelmeleri, okul ve sağlık tesisleri açısından büyük kentin avantajları ve biraz da moda buna neden oldu…

Şimdi kışları ada benim zamanında korktuğum hayalet mekanı andırıyor. Pansiyonların, otellerin, lokantaların çoğu kapalı, evler karanlık, sokaklarda in cin top oynuyor. Geçen kış pandemi nedeniyle kalanların çoğu geri döndü. Bu yıl vapurlar bitip tükenmez fırtınalar nedeniyle hemen her gün iptal edildiğinden serüvenciler bile gelmeye korkuyor…

Ve bir fırtına daha tokatı basıyor!

Ada cezalı sanki! Yazın dolmaması gerektiği kadar dolduğu için kışın da olmaması gerektiği kadar boş kalıyor!

Paylaş:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir